BELGRADO - Servië heeft de Nederlandse EU-gezant in Kosovo Peter Feith het recht ontzegd in de voormalige Servische provincie te werken.

Dat heeft een woordvoerder van de Servische premier Vojislav Kostunica zaterdag laten weten aan het Servische persbureau Tanjug.

"We weten niet wie hij vertegenwoordigt, wie hem gemachtigd heeft in Kosovo te komen, wat de wettelijke basis voor zijn aanwezigheid is en in welke hoedanigheid hij zich tot Belgrado wendt", aldus de zegsman.

Toezicht

"De sleutelvraag is of secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon weet wie de heer Feith is en wat hij doet in Kosovo, dat al onder toezicht staat van de VN", zo sprak de woordvoerder. "De illegale aanwezigheid van Feith in de provincie is de ergste vorm van geweldspolitiek en drukt een openlijke bespotting van de VN uit."

De Nederlandse topdiplomaat is ruim een week geleden officieel begonnen met zijn werk in Kosovo. Over enige maanden wordt hij ook de vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Kosovo.

Contact

Feith is benoemd tot eind februari 2009. De 63-jarige jonkheer houdt vanuit Kosovo veel contact met EU-buitenlandcoördinator Javier Solana en rapporteert aan de EU-ministers van Buitenlandse Zaken en vanaf juni ook aan de VN.

Servië erkent de nieuwe EU-justitiemissie Eulex in Kosovo niet. De Eulex-missie houdt in dat ongeveer 2000 marechaussees, politieagenten, rechters en officieren van justitie in Kosovo aan de slag gaan om te helpen met het verbeteren van de rechtsstaat.

De UNMIK-missie van de VN is niet bereid haar competenties aan Eulex over te dragen, in tegenstelling tot wat eerder werd gedacht.

Autoriteit

Na de NAVO-bombardementen in 1999 staat Kosovo onder tijdelijk bestuur van UNMIK, een door de VN ingestelde autoriteit. Kosovo riep op 17 februari eenzijdig de onafhankelijkheid uit.