DEN HAAG - SGP'ers die als burgemeester solliciteren, worden "doorgezaagd" over hun standpunt over de zondagsrust. "Men heeft vaak alles liever dan een SGP'er. Mijn gevoelen is dat het hierdoor lastiger wordt om ergens burgemeester te worden."

SGP-voorzitter Wim Kolijn zegt dat zaterdag in een interview met het Reformatorisch Dagblad. "Is er niets om een SGP'er in diskrediet te brengen, dan zoeken ze het in het stuk van de godsdienst", aldus Kolijn. "Dus dan komen zondag en sinterklaas aan de orde."

Koningin

De SGP vindt dat de zondagsrust gerespecteerd moet worden, behalve bij beroepen waar werken op zondag onvermijdelijk is, zoals brandweer en politie. SGP-leider Bas van der Vlies riep onlangs de koningin nog op om niet op zondag te werken.

De kwestie is actueel in SGP-kring doordat SGP'er H. van Kooten bij zijn sollicitatie voor het burgemeesterschap van Noord-Beveland zei op zondag wel een prijs voor een zeilwedstrijd te willen uitreiken. Dat kwam hem op scherpe kritiek van partijgenoten te staan. Ook Kolijn vindt dat hij te ver is gegaan.