MOSKOU - Zeker dertig mensen zijn maandag gedood bij een bomaanslag op een overheidsgebouw in het Tsjetsjeense dorp Znamenskoje, ten noorden van de hoofdstad van deze Russische deelrepubliek, Grozny.

In het pand was naar verluidt een lokaal kantoor gevestigd van de Russische veiligheidsdienst FSB. Ongeveer zeventig mensen raakten gewond. De daders lieten een vrachtauto vol explosieven ontploffen voor het pand. Militairen openden het vuur op het voertuig, maar dat was te laat om de vrachtwagen te stoppen.

Poetin

De Russische president Poetin heeft in een reactie gezegd dat dergelijke aanslagen zijn vredesplan voor het Kaukasische staatje niet zullen doorkruisen. "We kunnen niet toestaan dat dit soort zaken gebeuren, en zullen dat ook niet doen", aldus Poetin.

De aanslag is de ernstigste aanval van rebellen in Tsjetsjenië sinds een referendum in maart. Daarbij sprak de bevolking zich in grote meerderheid uit voor aansluiting bij Rusland. De volgende stap in de plannen van het Kremlin is de verkiezing van een regionale president in december.