HOUSTON - Enkele dagen voor de cruciale voorverkiezingen in Texas en Ohio heeft de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton zwaar geschut ingezet om haar rivaal Barack Obama in diskrediet te brengen.

In een nieuw reclamespotje beweert Clinton impliciet dat Obama niet de juiste persoon is om de Amerikaanse bevolking te beschermen tegen de kwade buitenwereld.

In de commercial zijn slapende kinderen te zien en wordt de kiezer gevraagd wie de telefoon in het Witte Huis zou moeten opnemen als er iets ergs gebeurt in de wereld. Het advies van Clinton is natuurlijk dat zij op zo'n moment de leiding moet nemen. Want zij zou de meeste internationale en militaire ervaring hebben.

Tegenaanval

Tijdens een verkiezingsbijeenkomst vrijdag in Texas beschuldigde Obama Clinton ervan op angstgevoelens bij de kiezers in spelen om stemmen te trekken. Zijn campagneteam lanceerde direct de tegenaanval door een vergelijkbaar spotje met slapende kinderen uit te zenden.

Daarin vraagt de commentaarstem echter of degene die de telefoon in het Witte Huis opneemt niet diegene moet zijn die de wijsheid en moed had om vanaf het begin tegen de Irak-oorlog te zijn.

Senator Clinton stemde aanvankelijk in met de oorlog in Irak. Senator Obama was vanaf het begin tegen.

Vernieuwing

Clinton hamert al vanaf het begin van de presidentscampagne op haar ervarenheid tegenover de onervarenheid van Obama. Maar zijn boodschap voor vernieuwing en verandering lijkt beter aan te slaan bij de kiezers.

Uit laatste peilingen blijkt dat Clinton nog voorligt in Ohio, maar dat Obama in Texas koploper is. Clinton moet beide staten te winnen om nog in de race te blijven.