DEN HAAG - Deelname aan de ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtstoestel Joint Strike Fighter (JSF) valt voor Nederland circa 205 miljoen euro duurder uit dan verwacht.

Daarmee komen de kosten voor het totale project uit op bijna 5,7 miljard euro. Dat hebben bronnen in Den Haag gezegd. Het kabinet buigt zich vrijdag in de ministerraad over de aanschaf van twee testtoestellen voor de JSF. Het ministerie van Defensie wilde vrijdag niet reageren.

Testtoestellen

De aanschaf van de twee testtoestellen is een volgende stap in het traject dat CDA, PvdA en ChristenUnie hebben afgesproken in het coalitieakkoord over de deelname aan het nieuw te ontwikkelen gevechtstoestel, waaraan Nederland sinds 2002 meewerkt. Een definitief besluit over de aanschaf van JSF-toestellen is gepland in 2010.

Opheldering

Tweede Kamerlid Mariko Peters van GroenLinks wil tijdens het vragenuur dinsdag opheldering vragen aan staatssecretaris Jack de Vries van Defensie en minister Wouter Bos van Financiën. De oppositiepartij vraagt zich ook vooral af hoe regeringspartij PvdA kan leven met een nieuwe investering, terwijl de sociaal-democraten altijd zeer kritisch zijn geweest over deelname aan de JSF.

Kritisch

PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink benadrukt dat haar partij nog steeds kritisch is. Daarbij wijst zij erop dat ook in het coalitieakkoord is afgesproken dat ter voorbereiding van een definitief besluit over de JSF eerst onderzoek wordt gedaan naar onder meer prijs en kwaliteit van gevechtstoestellen. Verder noemt zij het "zeer verontrustend" als er 205 miljoen euro aan extra kosten zijn "voor de belastingbetaler".

Geen probleem

De VVD heeft geen problemen met de extra kosten. De alternatieve gevechtsvliegtuigen zouden ook duurder zijn, stelt de partij die altijd pleitbezorger van de JSF is geweest.

VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn is blij dat het kabinet de testtoestellen wil aanschaffen. Dat besluit maakt het volgens hem onmogelijk voor Nederland om zich er nog uit terug te trekken: dat zou zowel zonde zijn van het geïnvesteerde geld, als van de kennis en technologie.