RUINEN - Zo'n 1500 tot 2000 mensen hebben dit weekeinde in Ruinen de tien jaar geleden vermoorde Andrea Luten herdacht. Dat zegt organisator K. Luning uit het Drentse dorp. Op de Brink liggen zo'n zeshonderd witte rozen voor Andrea, die nu 25 jaar oud zou zijn geweest.

Op het centrale dorpsplein stond het hele weekend een groot portret van het meisje met daarop de tekst Andrea 1993-2003, omgeven door fakkels en vuurkorven. Op beide dagen zorgde een doedelzakspeler voor gepaste muziek. De Brink raakte langzamerhand bezaaid met witte rozen, de lievelingsbloemen van het op 15-jarige leeftijd vermoorde meisje.

Zeshonderd rozen

"Ik denk dat we voor zo'n zeshonderd rozen een plekje moeten zoeken", zei Luning zondagavond. "Ook hebben we in het condoleanceboek veel gesloten enveloppen met daarin brieven voor Andrea. Het boek, de brieven, de rozen en de vlag worden aangeboden aan de ouders van Andrea. Dat doen we later, op een rustig moment", benadrukte Luning.

De organisator, horecaondernemer in het dorp, kijkt terug op een zeer geslaagd weekeinde. Alles is gegaan zoals het volgens hem was bedoeld: "Andrea stond dit weekeinde centraal. De ouders hebben gisteravond rond tien uur heel stilletjes het gebeuren aanschouwd. De vuurkorven en fakkels brandden toen nog. Een heel emotionele gebeurtenis voor deze mensen. Ik ben blij dat ze het even hebben gezien."

Peter R. de Vries en Jan Blaauw

Zaterdag kwamen eveneens misdaadverslaggever Peter R. de Vries en oud-hoofdcommissaris van Rotterdam, Jan Blaauw naar Ruinen. Zij zijn al jaren betrokken bij het onderzoek naar de moord.

De 15-jarige Andrea werd op 10 mei 1993 vermoord. Haar vader vond het levenloze lichaam een dag later in de Gijsselter bossen. De moord is nog steeds onopgelost.