KABUL - De Taliban hebben donderdag gedreigd hun aanvallen op Nederlandse militairen in Afghanistan op te voeren als de "beledigende" anti-islamfilm van Geert Wilders wordt uitgezonden.

De film van de PVV-parlementariër is "een belediging voor de islam", aldus Zabihullah Mujahid, een woordvoerder van de Taliban, in een telefonisch interview vanaf een onbekende locatie.

"Wij in Afghanistan zullen de aanvallen tegen de Nederlandse troepen opvoeren als de film wordt uitgezonden". Hij voegde eraan toe dat de Taliban de Verenigde Naties oproepen dergelijke acties te stoppen om een scheuring tussen de islam en de rest van de wereld te voorkomen.

De ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken hebben woensdagmiddag nog gesproken met Wilders over zijn film. Het was een vervolg op een gesprek van vorig jaar waarin het kabinet al zorgen uitte over de gevolgen van de film in binnen- en buitenland.

Geert Wilders liet na afloop weten het gesprek als 'intimiderend' te hebben ervaren.

Onbegrijpelijk

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vindt het echter zijn plicht om PVV-leider Geert Wilders erop te wijzen wat hij met zijn aangekondigde film nu al teweeg brengt en nog gaat brengen.

De bewindsman noemde het donderdag op Radio 1 "volkomen onbegrijpelijk" dat Wilders dat gesprek bestempelt als intimidatie. Verhagen denkt eerder dat de waarheid hem te confronterend is. Hij zei dat hij Wilders een schets heeft gegeven van de emoties die in het buitenland nu al oplaaien en mogelijke andere gevolgen. Hij heeft daar hele grote zorgen over.

Grote schade

Verhagen wees op demonstraties, mogelijke aanvallen op ambassades en schade voor Nederlandse instellingen en bedrijven in het buitenland. "Er is al een lijst opgesteld met producten uit Nederland. Een zuivelbedrijf als Campina kan grote schade lijden." Veel landen zouden de producten kunnen boycotten. Ook wees hij op de dreiging van de Taliban om Nederlandse militairen in Afghanistan aan te vallen.

Schouders

Verhagen vindt niet dat Wilders hierover "zijn schouders kan ophalen en zeggen dat het zijn pakkie an niet is." Want het gaat volgens Verhagen niet alleen om de vrijheid van meningsuiting maar ook om het belang en de levens die in de waagschaal worden gesteld.

Wat de minister betreft staat de meningsuiting buiten kijf "maar het is niet het recht op beledigen." Hij wees erop dat de vrijheid om je mening te uiten grenzen kent, bijvoorbeeld als je daarmee haat zaait.