WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush haalt bestuurdersin Irak terug naar de Verenigde Staten. Barbara Bodine, coördinatorvoor Bagdad en Midden-Irak, is zondag op het vliegtuig gestapt omeen staffunctie op het ministerie van Buitenlandse Zaken te gaanvervullen. Een woordvoerder van het Amerikaanse kantoor voor de wederopbouwvan Irak heeft dit bevestigd.

Bodines vertrek, nog geen drie wekenna haar aankomst in Irak, was uitgelekt via de Amerikaanse krantThe Washington Post van zondag. Volgens critici in Washington heeftze de opdracht om een fundament voor een democratisch Irak teleggen niet naar wens uitgevoerd.

Ook de tijdelijke bewindvoerder in Irak, Jay Garner, keertbinnenkort terug naar zijn land, zo hoorde The Washington Post vanAmerikaanse regeringsfunctionarissen. Ook andere Amerikaansebestuurders zouden het veld moeten ruimen omdat zij de beloften omde criminaliteit aan te pakken en Iraki's te betrekken bij devorming van een lokaal bestuur niet zijn nagekomen.

Afgelopen week benoemde president Bush diplomaat enterrorisme-expert Paul Bremer tot presidentieel gezant in Irak omdaar het politieke proces te gaan leiden. Amerikaanse media melddentoen dat hij boven interim-bestuurder Garner zou komen te staan.

Bremer is zondag in het gezelschap van de hoogste Amerikaansemilitair, luchtmachtgeneraal Richard Myers, aangekomen in Doha hetGolfstaatje Qatar, waar het Amerikaanse Centrale Commando isgevestigd. Wanneer hij naar Irak vertrekt, is nog niet bekend. InQatar ontmoette de 61-jarige Bremer Jay Garner.