DEN HAAG - Het ophalen van de kratten met hobbydieren in het Limburgse Nederweert en het Brabantse Neerkant is volgens het ministerie van Landbouw zo goed als afgerond. Volgens een woordvoerder konden de ruimingsteams de dieren bij vrijwel alle opgegeven adressen zaterdag ophalen.

In totaal meldden in Nederweert vijfhonderd mensen zich aan en in Neerkant 125. Op twaalf huizen na waren alle kratten zaterdag opgehaald. Alle adressen in beide plaatsen, 5600 in Nederweert en 680 in Neerkant, kregen eerder een brochure door de brievenbus waarin stond wat ze moesten doen als ze hobbydieren hadden. Inwoners konden zich donderdag en vrijdag aanmelden en de kratten werden vrijdag en zaterdag opgehaald.

Het ministerie denkt dat het grootste deel nu wel is aangepakt. Binnenkort komt er nog een advertentie in de krant voor mensen die hun dieren nog niet hebben ingeleverd. Daarna kijkt het ministerie met de gemeente of inderdaad alle hobbydieren zijn opgehaald. Mensen die hun beesten niet afstaan, riskeren een proces-verbaal en een boete.

Dichte deur

Vrijdag troffen de ruimploegen bij veel mensen een dichte deur. Volgens de zegsman kwam dat waarschijnlijk omdat het een gewone werkdag was. Hoeveel dieren precies zijn opgehaald, kon hij nog niet zeggen. De hobbydieren gaan naar een slachterij in Hunsel, waar ze met gas worden gedood.

'Volstrekt onmogelijk'

Een woordvoerster van de actievoerende hobbydierhouders in het gebied, ondersteund door de Dierenbescherming, stichting Wakker Dier en de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders, zei zaterdagavond dat het 'volstrekt onmogelijk' is dat alle beesten zijn geruimd. Volgens haar is er nog steeds veel verzet en verstoppen veel mensen hun huisdieren op 'ingenieuze wijze'. "Volgens de gemeente hebben 2000 mensen hun dieren geregistreerd en dan zijn er nog een heleboel waarbij dat niet het geval is. Het kan gewoon niet waar zijn dat alles is geruimd." Het ministerie sprak dit getal zaterdag tegen.

"Als de overheid genoegen neemt met dit aantal is dat buitengewoon positief. Laat ze het maar geloven, dan zullen ze ook niet meer zoeken en blijven heel veel dieren gelukkig in leven", aldus de woordvoerster. Volgens haar zijn veel mensen bereid tot het uiterste te gaan voor het leven van hun huisdier. "Ze zijn zelfs bereid de gevangenis in te gaan." Boetes zijn geen probleem, zei de actievoerster. "Die worden gedragen door verschillende fondsen."