JERUZALEM - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken vindt dat het tijd is om aan de slag te gaan met de 'routekaart', het vredesplan voor het Midden-Oosten dat mede door de Verenigde Staten is opgesteld. Hij zei dat zaterdag in Jeruzalem na een ontmoeting met zijn Israëlische ambtgenoot Silvain Shalom.

"Er is genoeg overeenstemming over de 'routekaart' om te kunnen beginnen", zei Powell op een persconferentie. Hij was eind van de middag in Tel Aviv aangekomen voor een bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden om het vredesplan te bespreken. Het is opgesteld door de Verenigde Naties, de Europese Unie, de Verenigde Staten en Rusland, die in dit verband het kwartet worden genoemd.

De Palestijnen hebben de 'routekaart', een stappenplan dat moet leiden tot vrede en uiteindelijk tot de oprichting van een Palestijnse staat in 2005, geaccepteerd. Israël heeft nog tal van reserves.

Gebaren

Shalom zei op de persconferentie: "Het nieuwe Palestijnse leiderschap moet maatregelen nemen tegen extremistische organisaties die nog steeds terreur willen plegen tegen Israëli's, en als ze dat doen, zal het gemakkelijker voor ons zijn meer gebaren te maken naar de Palestijnen". De Israëlische minister herhaalde dat zijn land bereid is te praten met de nieuwe Palestijnse regering onder leiding van premier Mahmoud Abbas.

Boycot

De Fatah-beweging van de Palestijnse president Yasser Arafat heeft zaterdagavond de Palestijnse regering opgeroepen tot een boycot van Powell. Zolang de Verenigde Staten weigeren met Arafat te spreken, moet regeringsleider Abbas besprekingen met de VS over beëindiging van het conflict in het Midden-Oosten weigeren, vindt de president. Fatah riep verder op tot een algemene staking in Ramallah op zondag.

De Amerikanen hebben zaterdag om veiligheidsredenen de gesprekken tussen Powell en Abbas van komende zondag verplaatst van Ramallah naar Jericho. Dat is de enige Palestijnse stad die Israël het afgelopen jaar niet opnieuw heeft bezet.