VILNIUS - Het referendum in Litouwen over toetreding van het land tot de Europese Unie dreigt te mislukken. Dat heeft voorzitter Zenonas Vaigauskasas zaterdagavond gezegd nadat op de eerste dag van het referendum nog geen 20 procent van de kiesgerechtigden zijn stem had uitgebracht.

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat de uitkomst van het referendum 'ja' zal luiden, is dat pas geldig als de opkomst meer dan 50 procent is. Omdat Litouwen al bang was voor een lage opkomst, had de regering besloten het referendum op zaterdag en zondag te houden om de bevolking meer gelegenheid te geven haar stem uit te brengen.

Post

Het werd nog als een gunstig voorteken gezien dat tussen 29 april en 7 mei 7,6 procent van de kiesgerechtigden van de mogelijkheid gebruik had gemaakt per post te stemmen. Volgens analisten is er ook nog geen reden tot paniek, omdat veel mensen mogelijk tot zondag wachten om hun stem uit te brengen.

President Rolandas Paksas was zaterdag toen hij zelf ging stemmen zelfs heel optimistisch. Hij zei erop te vertrouwen dat de opkomst zondagavond bij de sluiting van de stemlokalen tot 64 procent zal zijn opgelopen.

Toekomst

Niettemin riep hij zaterdagavond via de televisie de bevolking op zondag alsnog te gaan stemmen. "Ik vraag u uit de grond van mijn hart, wees niet overschillig. Denk aan de toekomst. Kom stemmen voor uzelf en voor de toekomst van Litouwen. Dring alstublieft aan bij buren, kennissen en vrienden dat ze gaan stemmen. We hebben het Europese toetredingsverdrag getekend maar het beslissende woord is aan u", zei de president in zijn televisietoespraak.