DEN HAAG - De tot levenslang veroordeelde Lucia de B. krijgt geen strafonderbreking. Dat heeft de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) woensdag laten weten.

De Haagse verpleegkundige, die in 2006 levenslang kreeg voor zeven moorden op ziekenhuispatiënten en drie pogingen daartoe, had om onderbreking van haar straf gevraagd omdat nog onderzoek wordt gedaan voor een eventuele herziening van haar zaak.

Bovendien werd ze enkele maanden voor haar definitieve veroordeling getroffen door een herseninfarct. In de gevangenis is ze daarvan slecht hersteld en ze zou buiten gevangenschap moeten kunnen revalideren, stellen haar advocaten.

Neuroloog

Volgens de RSJ hebben een psychiater, een neuroloog en de medisch adviseur De B. opnieuw onderzocht. Daarbij is meegewogen of een eventuele herzieningsprocedure van een zodanige invloed kan zijn op de gezondheid van de vrouw dat het niet verantwoord is om haar nog langer in de gevangenis te houden.

De betrokken specialisten komen alle drie tot de conclusie dat dit niet het geval is en hebben daarom een negatief advies gegeven op het verzoek van de B. om voorlopig te worden vrijgelaten.

Albayrak

Na een negatieve beslissing van staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) ging Lucia bij de RSJ in beroep. Albayrak had haar besluit eerder genomen na advies van het Openbaar Ministerie (OM) en een medisch onderzoek.

Lucia vroeg eind oktober om tijdelijke vrijlating, nadat bekend was geworden dat de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS) had geadviseerd om bij de Hoge Raad om herziening van de zaak te vragen. Maar de adviseur van de Hoge Raad gelastte nieuw onderzoek. Het duurt waarschijnlijk nog enkele maanden voor de resultaten daarvan bekend zijn.

Teleurgesteld

Lucia de B. is "diep teleurgesteld" over de afwijzende beslissing van de raad, zegt A.P. Visser, een van haar advocaten. Visser had gehoopt De B. in een kliniek te kunnen krijgen, om haar beter te kunnen laten verzorgen.

Hij had aangeboden De B. haar paspoort te laten inleveren en haar te laten voorzien van een enkelband, zodat er elektronisch toezicht op haar konden worden gehouden. De B. vestigt nu haar hoop op een eventuele herzieningsprocedure bij de Hoge Raad.