OKLAHOMA CITY - De Amerikaanse president George Bush heeft de door tornado's getroffen staat Oklahoma zaterdag tot rampgebied verklaard. Door die regeling kan Oklahoma op snelle hulp van de federale regering rekenen.

Over Oklahoma City zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag weer drie tornado's geraasd, waardoor zeker tien mensen gewond zijn geraakt en veel schade is aangericht. Door de tornado's van een dag eerder raakten ten minste 125 mensen gewond.

Net als toen hadden de autoriteiten vrijdagavond voor de stormen gewaarschuwd, zodat de bewoners zich enkele uren van tevoren in veiligheid konden brengen. Ook in andere Amerikaanse staten, waaronder Missouri, hebben tornado's vrijdagavond huisgehouden.

Het midden van de Verenigde Staten wordt al ruim een week door stormfronten geteisterd. Sinds begin deze maand zijn bijna driehonderd tornado's over het gebied getrokken, waardoor zeker 42 mensen om het leven zijn gekomen. Het Amerikaanse nationale weerbureau heeft gewaarschuwd voor nog meer zwaar weer.