HARARE - In Zimbabwe heeft de politie zaterdag tientallen vrouwen gearresteerd die in Bulawayo, de tweede stad van het land, een tocht ter gelegenheid van moederdag wilden houden. Zij wilden de aandacht vestigen op de moeilijke positie van moeders in het land waar hongersnood heerst.

Dat hebben oppositieleden en ooggetuigen gemeld. Volgens een woordvoerder van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC), de grootste oppositiebeweging in Zimbabwe, zijn de vrouwen naar diverse gevangenissen gebracht en brengen ze daar vermoedelijk het hele weekeinde door.

Mensenrechtenadvocaat Perpetua Dube liet echter weten dat de vrouwen alleen een boete zouden krijgen van 3000 Zimbabwaanse dollars (circa 3,5 euro) en nog dezelfde dag zouden worden vrijgelaten. Zondag wordt moederdag officieel gevierd in Zimbabwe.

De MDC heeft de arrestaties veroordeeld. De politie, die geen toestemming had gegeven voor de bijeenkomst, zoals de strenge veiligheidswetten in Zimbabwe eisen, wilde geen commentaar geven.