BRUSSEL/HUNSEL - Nog eens acht pluimveebedrijven in België, waarvan één tegen de grens met Zeeuws-Vlaanderen, worden preventief geruimd uit vrees voor vogelpest. Ze hebben alle voer gekocht van een onderneming die ook leverde aan een Duits pluimveebedrijf.

Op dat Duitse bedrijf, in Viersen vlakbij de grens met Nederland, heerst mogelijk vogelpest. Een eerste snelle test heeft dat uitgewezen.

Volgens het Belgische voedselagentschap FAVV gaat het om een pluimveebedrijf in Kemzeke (gemeente Stekene). Vlakbij in Sint-Laureins besloot het FAVV vrijdag al twee bedrijven te ruimen. De andere bedrijven bevinden zich elders in de provincie Oost-Vlaanderen, in de provincie Antwerpen en vier in Wallonië.

Onthutst

Een vertegenwoordigster van de Belgische pluimveesector reageerde voor de radio onthutst maar noemde de maatregel noodzakelijk om erger te voorkomen. Bijna twee weken geleden werd het laatste geval van vogelpest in België gemeld. Minister van Volksgezondheid Tavernier waarschuwde donderdag echter nog voor te veel optimisme. FAVV-woordvoerder Houbaert bezwoer zaterdag dat de nu te ruimen zogenoemde contactbedrijven geen haarden zijn. "Er zijn geen tekenen van vogelpest."

Actievoerders

In Nederland hebben zestien actievoerders zaterdagmiddag twee uur lang de toegangsweg naar de slachterij in Hunsel geblokkeerd, waar de geruimde hobbykippen uit Midden-Limburg en Brabant worden gedood. Enkele actievoerders probeerden ook de slachterij zelf te bereiken, maar de politie hield hen tegen.

Rondom de slachterij geldt sinds vrijdag een noodverordening. Burgemeester J. Truijen van Hunsel stelde die in om media en demonstranten bij de slachterij te weren. De burgemeester vreest verstoring van de openbare orde.

De demonstranten wilden vrachtwagens met geruimd pluimvee tegenhouden, maar die lieten zich niet zien. Rond 14.00 uur beëindigden de hobbyboeren hun actie. Ze kondigden aan volgende week zaterdag terug te komen.

Dierenbescherming

Onder de actievoerders waren ook vier leden van de dierenbescherming Midden-Limburg. Deze afdeling ligt naar eigen zeggen overhoop met het landelijke bestuur. Volgens de afdelingsbestuursleden Betsy Muler uit Weert en Annemiek op het Veld uit Montfort stelt het hoofdbestuur zich te volgzaam op tegenover de ruimingen en moet de organisatie feller reageren op het dierenleed. Muler zegt verder dat bij het optillen van gestapelde kratten met kippen poten en kopppen van de dieren worden afgerukt.

Het Hulpcentrum voor wilde dieren in Limbricht liet zaterdag weten juridische stappen te ondernemen tegen de loco-burgemeester van Thorn, M. Corbey (CDA). Die schoot donderdagavond zes pauwen uit de bomen in een tuin van een vriend. De Algemene Inspectiedienst AID had de eigenaar voor de keus gesteld: afschieten of anders een boete. Iemand anders dan Corbey draaide enkele pauwen die waren aangeschoten maar nog leefden, de nek om en rukte de kop eraf.

Het hulpcentrum beschuldigt Corbey en de AID van overtreding van de flora- en faunawet en de wet op de dierenbescherming. Volgens het hulpcentrum had er een dierenarts met een verdovingsgeweer moeten komen. Corbey laat in een reactie weten niets verkeerds te hebben gedaan.