SANAA - De 30-jarige Jemenitische man die eind december vorig jaar drie Amerikanen doodschoot in de Zuid-Jemenitische stad Jibla, is zaterdag ter dood veroordeeld. De verdachte had voor de rechtbank in de provincie Ebb verklaard dat hij de Amerikanen had vermoord om dichter bij God te komen en om wraak te nemen op christenen en Amerikanen.

De slachtoffers waren zendelingen van de Zuidelijke Baptisten, het grootste protestantse kerkgenootschap in de Verenigde Staten. Zij kwamen uit de staat Virginia.

De veroordeelde, Abed Abdel Razzak Kamel, en zijn advocaat deelden direct na de uitspraak mee dat zij in hoger beroep gaan omdat het vonnis is in strijd is met de islamitische wetgeving, de sharia. Kamel vindt dat hij voor een islamitische rechtbank berecht had moeten worden en niet voor een civiele rechtbank.

Kamel had op 30 december vorig jaar een vuurwapen binnengesmokkeld in het ziekenhuis van de baptisten. Hij schoot daar een vrouwelijke dokter en twee van haar collega's dood. Een Amerikaanse apotheker raakte zwaar gewond. De schutter werd direct overmeesterd en aangehouden.