WILLEMSTAD - De omstreden arbeiderspartij Frente Obrero (FOL) van Anthony Godett heeft met ruime meerderheid de verkiezingen op Curaçao gewonnen. De partij sleepte acht van de 21 zetels van de eilandsraad in de wacht. Dit is een verdubbeling ten opzichte van vier jaar geleden.

Regeringspartij PAR behield vijf zetels. De vakbondspartij van Errol Cova behaalde drie zetels. De Nationale Volkspartij PNP daalde van vijf naar twee zetels. De sociale partij MAN behield twee zetels en nieuwkomer LNPA (Geen Stap Achteruit) behaalde een zetel.

Ongeveer 67.480 personen brachten vrijdag op Curaçao hun stem uit. Een opkomst van ruim 60 procent, zo maakte gezaghebber Lisa Richards-Dindial bekend.

Smeergeld

FOL-leider Godett bracht vrijdagmiddag onder luid gejuich van honderden in oranje uitgedoste sympathisanten zijn stem uit. Hij werd donderdag onder voorwaarden vrijgelaten uit de gevangenis, waar hij sinds een maand vastzat op verdenking van het aannemen van smeergeld.

Na de bekendmaking van de uitslag verklaarde Godett dat het resultaat een overwinning is voor de arbeidersklasse en de sociaal zwakkeren op Curaçao. "De periode dat Nederland het op de Antillen voor het zeggen heeft, is voorbij", aldus Godett.

Volgens de leider van nieuwkomer LNPA, Nelson Pierre, is de uitslag een drama voor Curaçao. "Corruptie heeft de verkiezingen gewonnen. Curaçao is de enige plek in de wereld waar de bevolking doelbewust op corrupte partijen stemt."

Minister-president Etienne Ys (PAR) hield het erop dat de wil van het volk moet worden gerespecteerd. "En dit is blijkbaar de wens van Curaçao", reageerde Ys. Hij zei blij te zijn met het behoud van de vijf zetels van zijn partij.

PvdA

De PvdA reageerde zaterdag terughoudend op de verkiezingsoverwinning van Godett. De sociaal-democraten willen eerst de uitspraak van de rechter in de corruptiezaak afwachten. "Maar het is wel zaak dat de rechter snel uitspraak doet", aldus het Tweede-Kamerlid Wolfsen.

Bonaire

De kleine partijen hebben geen kans gekregen bij de verkiezingen voor een nieuw eilandsbestuur op Bonaire. De twee gevestigde partijen gingen met alle zetels aan de haal.

Regeringspartij Union Patriotico Boneriano (UPB) haalde een ruime meerderheid door zes van de negen zetels van de eilandsraad binnen te slepen. Dit is twee zetels meer dan bij de verkiezingen vier jaar geleden. De Democratische Partij Bonaire (PDB) verloor een zetel en bleef steken op drie zetels.