ZWOLLE - De gemeente Zwolle hekelt het besluit van zwembad Hanzebad in die plaats om een moslima in boerkini het zwembad uit te sturen.

Het college van burgemeester en wethouders wil dat het zwembadbestuur terugkomt op de stelling dat vrouwen in boerkini niet welkom zijn tijdens reguliere openingstijden.

"Het argument dat andere bezoekers de boerkini als aanstootgevend kunnen ervaren, is geen objectief te hanteren criterium", meldde de gemeente maandag in een brief aan het zwembadbestuur.

Opheldering

Verschillende partijen in de Zwolse gemeenteraad hadden het college om opheldering gevraagd nadat vorige week een vrouw met boerkini het bad uit was gestuurd.

Een boerkini is een lichaamsbedekkend badpak met een soort nauwsluitende capuchon zodat ook het haar bedekt kan worden. De gemeente kent geen specifiek beleid als het gaat om het dragen ervan. Het gemeentelijk Hanzebad is echter openbaar toegankelijk en het kledingstuk wordt gezien als badkleding.

In het bad mogen doelgroepen als moslima's of mensen met obesitas tijdens aparte uren apart zwemmen. "Deze mogelijkheid is echter niet bedoeld om deze groepen daarmee de toegang tot het reguliere recreatief zwemmen te ontzeggen", aldus het college.

Integratie

Staatssecretaris Jet Bussemaker (Sport) zei vorige maand nog dat de boerkini bijdraagt aan de integratie van moslimvrouwen in de sport, omdat de moslima's daarmee ook gewoon naar het zwembad kunnen. De gemeente zegt deze opvatting te delen.