ZWIJNDRECHT - De bewoners van zes nieuwe appartementen aan de Oude Maas in Zwijndrecht kunnen uit voorzorg beter niet op hun balkons gaan zitten. Dat advies hebben ze van de gemeente Zwijndrecht gekregen.

De balkons hebben eenzelfde staalconstructie als de balkons die onlangs in de Maastrichtse wijk Céramique naar beneden kwamen. Een bewoonster van een van de Zwijndrechtse appartementen vroeg de aannemer haar balkon te testen omdat ze bang werd van bepaalde trillingen in de staalconstructie. Volgens een woordvoerder van de gemeente is uit die controle gebleken dat het balkon veilig was.

De balkonconstructie in Zwijndrecht en Maastricht is niet uniek. Vanaf begin jaren negentig wordt deze staalconstructie in nieuwbouwwoningen als gangbare constructie toegepast. Hoeveel woningen van deze ophangconstructie gebruikmaken, is niet bekend. Exact cijfermateriaal ontbreekt.

De gemeente wil echter elk risico uitsluiten en laat de 'belasting tot een bepaald gewicht' nu voor alle zes balkons aan de West-Keetshaven doorberekenen. Tot die tijd worden de bewoners geadviseerd uit voorzorg om niet op het balkon te gaan.