BRUSSEL - Automobilisten kunnen vanaf eind volgend jaar niet langer ontsnappen aan verkeersboetes in andere Europese lidstaten. De EU-ministers van Justitie hebben donderdag in Brussel overeenstemming bereikt over het innen van boetes vanaf 70 euro dwars door Europa. Het geld blijft daarbij wel in het land waar de overtreding is begaan.

Nederland gaf donderdag als enige EU-lidstaat het verzet op tegen een regeling voor een betere incasso van verkeersboetes. Daardoor kan na invoering van alle wettelijke regels al eind 2004 een brede inning in heel de Europese Unie tot stand komen.

Volgens minister Donner van Justitie moeten alle lidstaten volgende maand nog wel formeel instemmen met het politieke akkoord van donderdag. Hij verwacht daarbij echter geen problemen. "Het is straks niet langer zo dat buitenlanders kunnen denken: 'Ik doe maar, de boete volgt mij toch niet'." Door alle administratieve rompslomp ontkomen automobilisten nu vaak aan de betaling van een boete die zij hebben opgelopen in een ander EU-land.

Incasso

De Europese justitieministers hebben echter onderling afgesproken de incasso of boete-inning voortaan voor elkaar te verrichten. Daarbij profiteert Nederland van de boete die bijvoorbeeld een Duitser in Nederland krijgt opgelegd.

Dwars

Nederland lag lange tijd dwars, omdat de verkeersboetes voorkomen op een lijst van zware vergrijpen die in alle EU-landen strafbaar zijn, zoals terrorisme, verkrachting of vliegtuigkaping. Donner vond het onzin verkeersboetes hier ook op te vermelden. In Nederland komt een misdadiger ook nooit weg met een boete voor bijvoorbeeld een kaping.

De lijst blijft echter toch gehanteerd, omdat in andere landen voor dit soort delicten de rechter behalve een gevangenisstraf vaak ook een forse boete oplegt. De Tweede Kamer trok daarom woensdag al het voorbehoud op dit punt in. Donner volgde donderdag, "omdat ik wist dat we niet langer alleen konden blijven staan in Europa".