MOSKOU - Rusland kan zich tot het gebruik van brute kracht wenden indien het NAVO-bondgenootschap of de Europese Unie de Verenigde Naties inzake Kosovo blijven negeren.

Dit zei de Russische gezant bij de NAVO, Dmitri Rogozin, vrijdag tegen Russische journalisten in Moskou.

Rusland beklemtoont dat de juridische status van de Servische provincie Kosovo en Metohija alleen via de Veiligheidsraad kan worden gewijzigd. "Wanneer de EU een gezamenlijk standpunt inneemt (over erkenning) of wanneer de NAVO afwijkt van zijn mandaat voor Kosovo, dan zijn ze in conflict met de Verenigde Naties", volgens Rogozin.

Bruut

"Dan zouden wij er van moeten uitgaan dat wij slechts worden gerespecteerd indien we brute kracht, dat wil zeggen de gewapende macht, gebruiken", waarschuwde hij.

Het Servische gezag werd in 1999 met geweld en zonder de zegen van de VN uit Kosovo verdreven. Dat gebeurde door grootschalige luchtaanvallen door de NAVO op het toenmalige Joegoslavië en door aanvallen van etnisch Albanese strijders die werden gesteund door westerse mogendheden. Het bestuur kwam daarna in handen van de VN.

Veto

Moskou gaat er net als Belgrado van uit dat de internationale aanwezigheid in Kosovo is gebaseerd op resolutie 1244 van de Veiligheidsraad (1999). Die kan alleen via de raad worden veranderd. Rusland heeft er vetorecht en steunt het Servische standpunt dat Kosovo autonoom binnen Servië moet blijven. Kosovo kan zich niet eenzijdig van de rest van Servië afscheiden zonder de afspraken die bij de VN zijn gemaakt te schenden.