VIERSEN - Bij het Duitse Viersen, vlak over de Nederlandsegrens, is zeer waarschijnlijk vogelpest uitgebroken. Op hetverdachte bedrijf in het plaatsje Schwalmtal worden daarom 32.000mesthaantjes afgemaakt, zo hebben de veterinaire autoriteitendonderdag gelast.

Zekerheid over het opdoemen van vogelpest bij Viersen kan pas naeen week worden gegeven. Het is dan het eerste geval in Duitslandsinds lange tijd. De autoriteiten in de deelstaatNoordrijnland-Westfalen nemen maatregelen om de haard van devogelpest te isoleren.

In Nederland en vervolgens België is de afgelopen twee maandenvogelpest uitgebroken. De minister van Landbouw vanNoordrijnland-Westfalen, Bärbel Höhn, had donderdag juist latenweten dat het pluimvee vanaf zaterdag niet meer in de stallenhoefde te blijven, omdat de verbeterende situatie in de tweebuurlanden dat toeliet.

Het Nederlandse ministerie van Landbouw zegt donderdagavondvooralsnog geen extra maatregelen te nemen naar aanleiding van hetDuitse geval. "De Duitse besmettingshaard grenst aan hetbuffergebied bij Roermond waar het pluimvee voor alle zekerheid alis geruimd", aldus het ministerie in een reactie.