BREDA - Eetcafé De Drie Gezusters op de Grote Markt in Breda is donderdagavond volledig door brand verwoest. De brandweer is erin geslaagd de naastgelegen panden te behouden. Die liepen wel veel waterschade op. Er zijn geen gewonden gevallen. Een sloopbedrijf heeft uit veiligheidsoverwegingen de voorpui van het horecapand vrijdag neergehaald. Een deel van de zijgevel stortte eerder al in.

Uit voorzorg werden 25 omliggende panden ontruimd, waaronder een aantal restaurants, winkels en woningen. De mensen die aanwezig waren in de ontruimde panden, kregen onderdak in Hotel Brabant aan de rand van de stad. De vlammen sloegen tijdens de brand aan alle kanten naar buiten, ook vanuit de ramen in een zijstraatje waar de monumentale Grote Kerk van Breda staat.

De brandweer heeft het vuur met zestig man uit de gemeente Breda en Oosterhout bestreden. Brandweerlui uit omliggende gemeenten stonden bovendien gereed. Zij hoefden niet in actie te komen.

Rook uit schoorsteen

De brand werd rond half negen donderdagavond ontdekt door een brandweerman en een medewerker van een brandbeveiligingsbedrijf die in het eetcafé zaten te eten. Ze zagen rook uit de schoorsteen komen, sloegen alarm bij de brandweer en begonnen direct met de ontruiming van de horecazaak. Daar waren, inclusief het personeel, ongeveer negentig mensen aanwezig. Volgens de politie is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de brand is.

Historie

De Grote Markt is het historische centrum van Breda met veel monumentale panden. Het was erg druk in de stad wegens de wekelijkse koopavond. De brand trok dan ook veel bekijks. De horecazaak is twee maanden geleden geopend. Daarvoor werd hij voor ruim een miljoen euro verbouwd.