EINDHOVEN - Geheel vrijwillig zijn veertien politiemensen van de arrestatie-eenheid in Eindhoven ingezet om een zeer agressieve gedragsgestoorde cliënt van de Eindhovense instelling Meare te helpen. Niemand durfde meer bij de 33-jarige man naar binnen omdat hij iedereen aanviel, zo staat in Markant, maandblad voor de gehandicaptensector.

Alleen de vader van de cliënt durfde met zijn helm op en beschermende kleding bij zijn zoon naar binnen. Hulpverleners van Meare, talloze wetenschappers, psychiaters, psychologen en andere deksundigen bogen zich lange tijd over de agressie en het probleem dat de man daardoor niet meer buiten kwam. Niemand kon hem uiteindelijk helpen, totdat directeur Wim Thuis van de instelling een brief schreef aan de hoofdcommissaris van politie.

Gedragsgestoord

Veertien politiemensen van het at-team waren uiteindelijk bereid drie maanden lang op doordeweekse dagen met de gedragsgestoorde patiënt te gaan wandelen. Afspraak was dat de cliënt niemand mocht aanraken. Desnoods zou hij iedere keer op de grond worden gelegd, al dat toch zou gebeuren. In de eerste week werd de man wel honderd keer in een uur op de grond gelegd, vertellen de politiemensen in het artikel in Markant.

Ouders

Alles gebeurde met toestemming van de ouders, de instelling en de politie. De at-leden werkten in hun vrije tijd, maar waren wel via hun werkgever verzekerd voor als er wat zou gebeuren. De ouders van de gehandicapte man is afgeraden om bij de wandelingen te komen kijken, omdat de aanblik te heftig zou zijn. Ze hebben later wel een video van een van de wandelingen gezien.

Tranen

"Met tranen in de ogen zagen we hoe Pieter keer op keer tegen de grond werd gewerkt. Pim Fortuyn was net vermoord, het leek of we naar de arrestatie van zijn moordenaar zaten te kijken", zegt zijn moeder.

Inmiddels is iedereen positiever gestemd, want tijdens de uitstapjes hoeven politiemensen minder te corrigeren en voetballen ze af en toe al met hem en gaan ze zelfs zwemmen. Inmiddels zijn er vrijwilligers van de instelling getraind om de taak van de politiemensen over te nemen en de man op zijn wandelingen te begeleiden.