ANKARA - Een radicale Koerdische groepering heeft woensdag op haar website gedreigd met nieuwe aanslagen in Turkije, onder meer op toeristische plaatsen. Het dreigement volgt op Turkse aanvallen op Koerdische rebellen in Irak.

De Koerdische Vrijheids Valken (TAK), een duistere groepering die eerder aanslagen heeft gepleegd, dreigde met "apocalyptische dagen voor Turkije met onze activisten die wraak hebben gezworen". De aanvallen zullen zich richten op toeristische centra, economische faciliteiten, veiligheidstroepen en Koerdische 'collaborateurs', aldus de verklaring.

Volgens Turkse functionarissen is TAK een groepering die door de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK wordt gebruikt om aanslagen te plegen. De PKK zegt zelf dat TAK een splintergroepering is waarover ze geen controle heeft.

Aanvallen

TAK eiste de verantwoordelijkheid op voor meerdere bomaanslagen in stedelijke centra en toeristengebieden in Turkije. Bij de zwaarste aanslag kwamen vijf mensen om het leven, onder wie twee toeristen. Deze vond plaats in 2005 in de Turkse badplaats Kusadasi. In 2006 pleegde TAK een aanslag op een internetcafé in de hoofdstad Istanbul, waarbij een dode viel.

PKK-strijders voeren geregeld aanvallen uit vanuit Noord-Irak tegen doelen in Zuid-Turkije. Na de actie trekken zij zich weer terug in het buurland. De PKK vecht voor zelfbestuur in het zuidoosten van Turkije. Het conflict eiste sinds 1984 al meer dan 37.000 levens.

Turkse oorlogsvliegtuigen hebben sinds half december vijf aanvallen uitgevoerd op kampen van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in het aangrenzende Noord-Irak.