BRUSSEL - België heeft de vogelpest vrijwel zeker tot stilstand gebracht. De Belgische minister Tavernier (Volksgezondheid), die dat donderdag op een persconferentie aankondigde, waarschuwde wel voor te veel optimisme.

Het laatste geval van vogelpest in België is tien dagen geleden geconstateerd. Sinds de uiterst besmettelijke dierziekte op 16 april het eerste Belgische pluimveebedrijf aanstak, zijn 2,8 miljoen vogels preventief afgemaakt.

Volgende week praten de Europese deskundigen over de stand van zaken. Tavernier gaat ervan uit dat ze het exportverbod van Belgische kippen en aanverwante producten zullen versoepelen. In Belgisch Limburg beginnen de autoriteiten met de vernietiging of verwerking van de kippenmest, waar het virus ook in kan zitten. Daarna volgt een zeer geleidelijke herstart van de bedrijven, te beginnen met de gebieden waar de pluimveehouders ver van elkaar verwijderd zijn.

Antwerpen

In de provincie Antwerpen kan de teruggang naar de oude situatie wat langer duren, omdat daar niet alle bedrijven volledig zijn geruimd. Volgens Tavernier is dat niet meer nodig, wat het leven van een miljoen vogels spaart.

Dat België de zaak veel sneller onder controle lijkt te hebben dan Nederland, ligt volgens de Belgische minister niet aan de autoriteiten in Den Haag. "Het ligt wel aan de snelheid waarmee de besmetting aan de autoriteiten is meegedeeld. In Gelderland duurde het een volle week. Dat gaf het virus ruim de tijd voor verspreiding", analyseert Tavernier. In België werd het nationale voedselagentschap nog dezelfde dag ingelicht door een plaatselijke dierenarts.

Tavernier, die met zijn optimistische tijding kwam anderhalve week voor de nationale verkiezingen in België, waarschuwde dat het virus nog maandenlang overal zal kunnen opduiken. Hij wil nog zeker enkele weken elk contact tussen bedrijven uit de besmette zones en pluimveehouders in de rest van België vermijden.