DEN HAAG - De Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen jaar 54 werknemers ontslagen omdat ze de integriteitsregels schonden. Onder hen zijn ook marechaussees in opleiding.

Een woordvoerder bevestigde woensdag berichtgeving hierover in de Telegraaf. De Marechaussee heeft in totaal 6500 man in dienst.

De gegevens komen uit een kwartaalrapportage van een interne werkgroep integriteit die de krant in handen heeft. Daaruit zou onder meer naar voren komen dat een marechaussee afgelopen voorjaar werd betrapt met cocaïne en 26 xtc-pillen op zak.

Een andere werknemer werd de wacht aangezegd nadat de politie hem aanhield wegens rijden onder invloed, aldus De Telegraaf. Op Koninginnedag is een medewerker de laan uitgestuurd nadat hij de nieuwe partner van zijn ex-vriendin mishandelde in Rotterdam.

Gouden Koets

Uit het rapport zou ook blijken dat marechaussees anoniem hebben verklaard dat collega's seks hebben gehad in de door hen bewaakte Gouden Koets. Ook gaat het verhaal dat wakende marechaussees 's nachts in het zwembad van een van de koninklijke paleizen zijn gesprongen.

In 2006 werden 35 medewerkers van de marechaussee ontslagen wegens integriteitskwesties. De toename van vorig jaar is volgens de woordvoerder van de marechaussee wel te verklaren. Nadat voor Defensie na incidenten bij de marine een gedragscode werd ingesteld, is de interne controle strenger geworden.

Joint

"Bij de marechaussee ligt de lat van integriteit nog hoger dan bij de andere onderdelen van de krijgsmacht. Bijvoorbeeld bij het roken van een joint, volgt bij marechaussee direct ontslag. Terwijl in andere onderdelen van het leger dan eerst een waarschuwing volgt."

Verbijsterend

De GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer noemt het hoge aantal ontslagen desondanks verbijsterend. Kamerlid Naïma Azough zal dinsdag, wanneer het parlement terug is van reces, een spoeddebat aanvragen met de ministers van Defensie en Justitie.

Lek

Het CDA heeft inmiddels vragen gesteld aan Defensieminister Eimert van Middelkoop. De fractie wil dat hij onderzoekt wie het interne marechaussee-rapport heeft gelekt.

Voorts vraagt het CDA hoeveel marechaussees er in de voorgaande jaren zijn ontslagen wegens schending van de integriteitsregels en wil het voortaan op de hoogte worden gehouden van het aantal ontslagen met die reden.