ISLAMABAD - De positie van de Pakistaanse president Pervez Musharraf is flink verzwakt na de winst van de oppositie bij de parlementsverkiezingen.

Uit de voorlopige uitslagen bleek dinsdag dat de PPP van de vermoorde oppositieleidster Benazir Bhutto de grootste partij wordt, gevolgd door de oppositionele PML-N van oud-premier Nawaz Sharif. De PML-Q, die Musharraf steunt, eindigt op een derde plaats.

De oppositie wil proberen een coalitieregering te vormen. Asif Ali Zedari van de PPP zei dat hij daarbij geen plaats ziet voor de PML-Q. "Voorlopig is het partijbesluit dat wij niet geïnteresseerd zijn in die mensen die deel uitmaakten van de vorige regering.''

Ballingschap

Sharif, die pas drie maanden geleden uit ballingschap terugkeerde en in 1999 door toenmalig legerleider Musharraf in een bloedeloze coup als premier werd afgezet, liet weten met andere partijen een regering te willen vormen om een eind te maken aan de ,,dictatuur''.

Waarnemers vragen zich echter af of de oppositie een coalitie kan vormen. De verschillen tussen beide partijen zijn groot. De verwachting is dat er langdurig zal moeten worden onderhandeld tussen de partijen om tot de vorming van een regering te kunnen komen.

Als de oppositiepartijen een coalitie met een twee derde meerderheid vormen, kunnen zij omstreden grondwetswijzigingen van Musharraf ongedaan maken. Zij kunnen dan ook een procedure beginnen om de president, die vorig jaar voor vijf jaar werd herkozen, af te zetten.

Nederlaag

Een zegsman van Musharrafs politieke vehikel PML-Q erkende de nederlaag. Ook Musharraf heeft eerder gezegd de uitslag te zullen accepteren. ,,Het resultaat zal de stem van de natie zijn en wie er ook wint, wij zullen het accepteren incluis mijzelf'', aldus de president.

Verenigde Staten

Musharraf is een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen het terrorisme. Een zegsman van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken prees de stembusgang en zei dat Pakistan een ,,stap naar volledige restauratie van de democratie'' heeft genomen.

Volgens het onofficiële resultaat leidt de PPP met 87 zetels, gevolgd door de PML-N met 66 zetels. De partij van Musharraf blijft steken op 38 zetels. De rest gaat naar kleine partijen en onafhankelijke kandidaten. De Nationale Assemblee telt 342 zetels. 272 Leden worden direct gekozen. Daarna mogen de partijen nog zeventig zetels verdelen van wie tien voor niet-islamieten en zestig voor vrouwen.

Populariteit

Door een reeks politieke crises vorig jaar zakte de populariteit van Musharraf ineen. De moord op Bhutto op 27 december versterkte de sentimenten tegen de president. Andere reden voor zijn nederlaag zijn het ongenoegen over inflatie, voedseltekorten en stroomonderbrekingen.

Bij de verkiezingen maandag kwamen zeker twintig mensen om het leven. In tegenstelling tot het verleden verliepen de verkiezingen vrij correct en bleef de fraude beperkt. Verkiezingswaarnemers houden de opkomst op rond de 35 procent.