BOEDAPEST - Zeker dertig Duitse toeristen zijn donderdagochtend in Hongarije om het leven gekomen toen hun dubbeldeksbus op een overweg door een trein werd aangereden. Ook de chauffeur is onder de slachtoffers. Andere buspassagiers raakten ernstig gewond.

Volgens de Hongaarse autoriteiten stierven 28 personen ter plekke. Drie anderen bezweken in verscheidene ziekenhuizen aan hun verwondingen.

In de bus zaten vooral oudere vakantiegangers uit de Duitse deelstaten Nedersaksen en Schleeswijk-Holstein. Het ongeluk gebeurde bij Siofok aan het bij toeristen uiterst populaire Balatonmeer, honderd kilometer ten zuidwesten van de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De Duitse ambassade in Boedapest richtte een crisiscentrum in.

File of negeren rood licht

Over de toedracht van het ongeluk bestonden donderdag twee lezingen. Volgens sommige berichten stond de bus in een file op de spoorwegovergang. Hongaarse spoorwegautoriteiten daarentegen zeiden dat de bestuurder het rode licht van de overweg had genegeerd.

De machinist van de trein van Boedapest naar Nagykanisza slaagde er niet in op tijd te remmen. De bus werd 150 meter meegesleurd, brak in twee stukken en vloog in brand, meldde het Hongaarse persbureau MTI.

De trein ontspoorde. De machinist raakte lichtgewond. De treinpassagiers kwamen met de schrik vrij.