PEKING - De Chinese politie heeft 64 mensen opgepakt, die worden verdacht van betrokkenheid bij rellen in de noord-Chinese stad Chengde. Ongeveer honderd mensen vernielden onder meer een ambulance en medische apparatuur, omdat ze vermoedden dat een kliniek in de stad wordt ingericht als ziekenhuis voor SARS-patiënten. Dat heeft een politiewoordvoerder in Chengde donderdag gemeld.

Hij stelde dat bij het oproer verscheidene artsen gewond zijn geraakt. Volgens de krant China Police Daily werden ongeveer 160 agenten en zestig veiligheidsbeambten ingezet om de rellen de kop in te drukken.

In Shanghai hebben de autoriteiten donderdag een quarantaine van twee weken in het leven geroepen voor mensen die vanuit gebieden waar SARS heerst, terugkeren naar de havenstad.

In China zijn tot nu toe 219 mensen aan de gevolgen van de longaandoening overleden. Viroloog James Maguire van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei dat de omstandigheden in de ziekenbuizen in Peking hebben bijgedragen aan de snelle verspreiding van het virus.

In navolging van andere WHO-medewerkers wees hij erop dat de ziekenhuizen niet de capaciteit hebben om een grote groep met besmette mensen op te vangen en ze te isoleren van andere patiënten.

Maguire arriveerde donderdag met drie andere WHO-deskundigen in de provincie Hebei in de buurt van hoofdstad Peking. Het WHO-team gaat samen met het Chinese ministerie van Volksgezondheid onderzoek doen naar de snelle stijging van het aantal SARS-gevallen in Hebei. Het aantal mensen dat met SARS is geïnfecteerd is in de provincie in de afgelopen week tot 134 verdubbeld.