WASHINGTON - De Verenigde Staten zullen "binnen enkele dagen" bij de Veiligheidsraad een ontwerp-resolutie indienen die oproept alle sancties tegen Irak te beëindigen. Volgens een zegsman van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zal de tekst ook de (beperkte) rol van de VN bij de wederopbouw van Irak behandelen.

Bekijk hier de video

Minister van Buitenlandse Zaken Powell zei dat in de resolutie vooruit wordt gekeken en dat "daarin geen veldslagen uit het verleden worden uitgevochten". Powell zei dat de resolutie de internationale gemeenschap moet verenigen met het doel voor een beter leven voor de Iraki's te zorgen.

De VS willen in de resolutie ook vastleggen dat de olie-inkomsten van Irak tijdelijk onder Amerikaanse controle komen, totdat er een Iraaks overgangsbestuur is geformeerd, aldus The Washington Post van woensdag.

The Wall Street Journal berichtte eerder deze week dat de VS zouden overwegen eenzijdig de sancties tegen Irak op te heffen. Washington zou de wederopbouw van Irak niet willen laten frustreren door een nieuw langdurig conflict binnen de VN.

Sanctiebeleid ingetrokken

Juist woensdagavond maakte de Amerikaanse minister van Financiën bekend dat een deel van het sanctiebeleid alvast door de VS wordt ingetrokken. Daardoor is het nu formeel toegestaan dat de Amerikanen betalen voor hulpprojecten in Irak en ook hulpgoederen kunnen sturen naar het land. Het is de Amerikaanse burgers ook weer toegestaan geld over te maken aan Irakezen.

Binnen de Veiligheidsraad ligt de opheffing van de sancties gevoelig, vooral bij tegenstanders van de Irak-oorlog zoals Rusland. Moskou vindt dat de afspraak moet blijven gelden dat de VN-wapeninspecteurs eerst moeten bepalen of het land massavernietigingswapens heeft of niet, voordat sancties ingetrokken kunnen worden.

De VS voelen juist helemaal niets voor een terugkeer van de inspecteurs. In de Amerikaanse visie hebben de coalitietroepen nu de taak de wapens op te sporen. De sancties tegen Irak zijn na Iraakse invasie van Koeweit in ingesteld.