AMSTERDAM - De tiende Libris Literatuurprijs is voor Abdelkader Benali en zijn boek De Langverwachte. Dat heeft juryvoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven woensdagavond bekendgemaakt.

"Een bonte stoet Marokkaanse en Nederlandse toekomstige familieleden van deze ruimhartige verteller trekt voorbij, in een stroom van verhalen, voorvallen, anekdotes en komische scènes die Benali de gelegenheid geven tussen neus en lippen door de veelkleurige samenleving van Rotterdam vlijmscherp weer te geven", aldus de jury.

Fantastische verbeelding

"Ieder verhaal in deze roman roept weer een nieuw verhaal op; Benali laat geen kans onbenut zijn grote vertellerstalent te demonstreren waarbij hij op ingenieuze en avontuurlijke wijze de vele verhaallijnen van deze roman met elkaar weet te verbinden. Soms breekt hij ze af en vult ze later weer aan, dan laat hij ze elkaar tegenspreken of spiegelen, of hij laat de werkelijkheid ineens in fantastische verbeelding overgaan."

Van binnenuit

De schrijver wil niet alleen een breed beeld geven van wat een samenleving uitmaakt en beweegt, concludeert de jury, hij is even nieuwsgierig naar wat de afzonderlijke deelnemers beweegt en voortdrijft, zonder dat hij daarover zijn oordelen van tevoren al klaar heeft. "Hij wil weten hoe het zit, niet wat we ervan moeten denken. Van binnenuit. Opdat we ons niet hoeven te vergissen in wat we dagelijks op straat kunnen zien en waarover in vele Nederlandse huiskamers wordt gedebatteerd. Dat toont hij in dit ruimhartige en beeldrijke boek."

Behalve De Langverwachte waren genomineerd: Gstaad 95-98 van Marek van der Jagt; Hokwerda's kind van Oek de Jong; De hand, de kaars & de mot van Rob van der Linden; 100% chemie, Doeschka Meijsing en De hydrograaf van Allard Schröder.