WASHINGTON - De Amerikanen hebben in Irak een mobiel laboratorium ontdekt dat het Hussein-regime mogelijk gebruikte voor de productie van biologische wapens. Dat heeft een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie woensdag bekendgemaakt.

Amerikaanse troepen troffen de in militaire kleuren beschilderde oplegger medio april bij Mosul in Noord-Irak aan. Volgens het hoofd van de militaire inlichtingendienst, Steve Cambone, zijn Amerikaanse en Britse deskundigen tot de conclusie gekomen dat de eenheid geen andere functie lijkt te hebben gehad dan als "mobiele productiefaciliteit" voor biologische wapens.

Geen bewijzen

In het laboratorium bevond zich een fermentor, een vat dat gebruikt wordt voor de groei van micro-organismen. Volgens Cambone zouden de Irakezen er onder meer de miltvuurbacterie hebben kunnen produceren. Hij benadrukte dat er nog talrijke tests nodig zijn. De oplegger bleek grondig schoongemaakt met chemicaliën. Er werden geen identificeerbare sporen van biologische stoffen aangetroffen. De eenheid wordt ontmanteld in de hoop alsnog bewijsmateriaal te vinden.

Smoking gun

Washington toonde zich steeds rotsvast ervan overtuigd dat in Irak massavernietigingswapens zouden worden gevonden. De oplegger geldt vooralsnog niet als de zogenoemde smoking gun, het keiharde bewijs voor de aanwezigheid van dergelijke wapens.