BASRA - De wereldgezondheidsorganisatie WHO verwacht een grootschalige uitbraak van cholera in het zuiden van Irak. De ziekte komt al geregeld voor in dit landsdeel, maar in de afgelopen dagen is het aantal gevallen flink gestegen, aldus de BBC. Een WHO-functionaris zegt te vrezen voor honderden choleragevallen.

In de zuidelijk stad Basra zijn tot dusver elf gevallen van cholera vastgesteld. Die zijn het gevolg van vervuild drinkwater en de slechte of verstoorde afvoer van rioolwater. Het waterleidingstelsel in de stad verkeert al jaren in een beroerde staat. Door bombardementen tijdens de oorlog en ook door plunderingen van waterinstallaties zijn de problemen alleen maar groter geworden.

Artsen in Basra meldden ook een groeiend aantal mensen met diarree, maag- en darmstoornissen en uitdroging. Vooral kinderen hebben deze klachten. Inwoners van Basra kampten en kampen met een tekort aan drinkwater. Daardoor gebruikten ze rivierwater of ze tapten illegaal waterleidingen af die wel functioneerden.