WILLEMSTAD/KRALENDIJK - Curaçao en Bonaire gaan vrijdag naar de stembus om een nieuw eilandsbestuur te kiezen. De volksvertegenwoordiging van de eilanden wordt om de vier jaar gekozen. Op Curaçao telt de Eilandsraad 21 zetels en op het kleinere Bonaire negen. De verkiezingen op Curaçao staan vrijdag in het teken van politici achter tralies.

De leider van de grootste oppositiepartij Frente Obrero (FOL), Anthony Godett, zit in de gevangenis op verdenking van het aannemen van smeergeld en oplichting, maar of dat deze partij echt stemmen zal kosten, is de vraag.

Nederland

De achterban van Godett verwijt zijn leider namelijk weinig, maar Nederland des te meer. Zijn aanhang is er vast van overtuigd dat Nederland achter de aanhouding van Godett zit, om zo FOL uit te schakelen. In een verkiezingsspot op televisie geeft de arbeiderspartij Nederland openlijk de schuld van de sociale misstanden op het eiland en trekt fel van leer tegen de ongewenste Nederlandse bemoeienis met Antilliaanse zaken.

Nieuwkomer LNPA (Geen Stap Achteruit) werpt zich op als alternatief. Partijleider Nelson Pierre hoopt te profiteren van de arrestatie van Godett en aast op de twijfelende FOL-aanhangers. Hij signaleert scherp het dalende vertrouwen en de toenemende afkeer van de bevolking voor alles wat met politiek te maken heeft. Op dezelfde schreeuwerige toon als Godett speelt hij in op dergelijke sentimenten.

Zwevers

Wat de Curaçaose kiezer gaat doen, is onduidelijk. Uit een onafhankelijke opiniepeiling is gebleken dat meer dan de helft van de kiezers nog niet weet of ze wel gaat stemmen en zo ja, op welke partij. Dit heeft ook te maken met het feit dat er niet alleen verdenkingen kleven aan politici van FOL.

Integriteit

Ook drie politici van de Nationale Volkspartij (PNP) en één van de PAR (Partij voor een Geherstructureerd Antillen) worden verdacht van corruptie. Zij zijn inmiddels allen wel voorwaardelijk op vrije voeten.

Vooral voor PAR is de arrestatie van één van haar stemmentrekkers een grote slag. Juist deze partij heeft integriteit hoog in het vaandel en beloofde bij haar oprichting begin jaren negentig dat ze een einde zou maken aan de corruptie en vriendjespolitiek.

Het is dus de zwevende kiezer die de uitslag grotendeels zal bepalen, zo blijkt uit de peiling. Regeringspartij PAR komt hierin overigens wel als grootste uit de bus, gevolgd door FOL. Nieuwkomer LNPA staat in de peilingen op de derde plaats.

Democratie

In totaal doen acht partijen mee aan de verkiezingen vrijdag. Behalve PAR, FOL, LNPA en PNP zijn dat de arbeiderspartij PLKP van Errol Cova, de sociale partij MAN, de christelijke partij ORDU die herstel van de normen en waarden als doel heeft en de Democratische Partij (DP), die al sinds jaren niet meer vertegenwoordigd is in het eilandsbestuur.