DEN HAAG - De Nederlandse troepen in Afganistan zijn dit weekeinde samen met Amerikaanse en Afghaanse militairen begonnen aan een offensief tegen de Taliban rond Deh Rawod in de provincie Uruzgan.

Aan de operatie Patan Ghar (Pashtun berg) doen ongeveer duizend militairen mee. Een Amerikaanse reserve-eenheid van de ISAF-macht begon de actie zaterdagavond in het gebied. Zondag sloten de Nederlandse en Afghaanse troepen zich erbij aan.

Dat heeft het ministerie van Defensie maandag bekendgemaakt. De actie wordt geleid door commandant Richard van Harskamp van de Task Force Uruzgan, die daarvoor vanuit zijn standplaats Kamp Holland bij Tarin Kowt naar het kleinere Camp Hadrian bij Deh Rawod is gegaan.

Tot halverwege de maandag verliepen de actie en de patrouilles rustig. Wel zijn bij enkele korte vuurgevechten met de Amerikanen een Afghaanse vrouw en jongetje licht gewond geraakt, evenals een Amerikaanse militair.

Permanente checkpoints

Volgens Defensie wordt direct begonnen met de bouw van permanente checkpoints voor het Afghaanse leger en politie in het gebied, om te voorkomen dat de vijandelijke milities terugkeren.

Volgens een woordvoerder van Defensie is dat de moeilijkste fase. Kolonel Van Harskamp zei maandag op het NOS-journaal dat hij de hele groene zone in het gebied zoveel mogelijk vrij wil krijgen van Taliban. Daarvoor zijn extra militairen vanuit Kamp Holland ingeschakeld.

Vorig jaar werden de Afghaanse politieposten onder de voet gelopen door de Taliban. Het is al sinds medio vorig jaar zeer onrustig in het gebied waar de invloed van de Taliban groeide. Duizenden mensen sloegen op de vlucht voor het geweld en verbleven sindsdien onder meer op de bazaar in Deh Rawod.

Verkenningen

In januari voerden de ISAF-troepen verkenningen uit om te kijken of de situatie veilig genoeg was zodat de bewoners weer terug konden. Dat bleek niet het geval toen hevige gevechten uitbraken met de Taliban. Daarbij kwamen onder andere twee Nederlandse militairen om door eigen vuur en verloor een militair beide benen.

De afgelopen weken waren Amerikanen al bezig met het verjagen van de Taliban, waardoor het rond Deh Rawod al wat rustiger was. Volgens Defensie is de afgelopen dagen ook contact geweest met stamoudsten om hen in te lichten over de ophanden zijnde acties.

Wederopbouw

De grote operatie nu is bedoeld om de invloed van de Taliban in enkele tientallen kilometers rond het stadje definitief terug te dringen. Gevluchte inwoners kunnen dan weer terugkeren naar hun huizen en de wederopbouw kan dan worden hervat. De operatie gaat naar verwachting enige maanden duren.

In oktober begon een soortgelijke actie tegen de Taliban bij Chora. De actie Spin Ghar moest de groeiende invloed van de moslim-extremisten in de Baluchi-vallei keren. Volgens Defensie is dat gelukt, onder meer dankzij de bouw van diverse legerposten in het gebied. De operatie zit in de laatste fase.