DEN HAAG - Een klein team van vijf Nederlandse militairen zal op korte termijn naar het zuiden van Irak vertrekken om daar de mogelijkheden van een Nederlandse bijdrage aan de stabilisatiemacht in Irak te onderzoeken. Dat heeft een woordvoerder van minister Kamp van Defensie woensdag gezegd.

Het zogeheten inventarisatieteam zal mogelijk eind deze week al vertrekken naar het deel van Irak waar de Britten vermoedelijk het commando krijgen over de stabilisatiemacht. Dat is het zuiden van Irak, waaronder de stad Basra.

Het team staat onder leiding van een kolonel en zal informatie vergaren van "militair-technische en operationele aard", aldus de woordvoerder. Het rapporteert zo snel mogelijk aan de chef-defensiestaf, luitenant-admiraal Kroon. Het kabinet heeft de informatie nodig om een verantwoord besluit te kunnen nemen.

Verwacht wordt dat het kabinet op 16 mei een definitief besluit neemt. Daarna moet de Tweede Kamer nog instemmen met de uitzending. De Nederlandse bijdrage voor een half jaar aan de stabilisatiemacht zal vermoedelijk bestaan uit 600 mariniers en verder genisten en ondersteunende eenheden. Apache-helikopters kunnen worden ingezet voor verkenningstaken in Irak.