MAASTRICHT - De gemeente Maastricht laat een eigen onderzoek uitvoeren naar de bouwkundige situatie van de Patio Sevilla, waar op 24 april vijf balkons instortten en twee mensen om het leven kwamen. Dit onderzoek staat los van het onderzoek dat de aannemer en projectontwikkelaar van het bouwteam van dit appartementencomplex aan de Céramique in Maastricht laten uitvoeren.

Het gemeentelijke onderzoek moet volgens wethouder W. Hazeu (GroenLinks, Volkshuisvesting) zorgen en klachten bij bewoners wegnemen. De bouwinspectie vindt de komende dagen plaats. "De gemeente wil niet de indruk wekken twijfels te koesteren over de veiligheid van de patio", benadrukte Hazeu woensdag. "Wij willen twijfels en zorgen bij de bewoners wegnemen."

Klachten doorlichten

Het gebouw wordt doorgelicht op basis van klachten en zorgen die de bewoners hebben geuit. Daarbij gaat het om klachten over krakende en klemzittende deuren, gepiep dat mensen hebben gehoord of over de afwatering van de balkons.

"Dat kunnen dus hele basale klachten zijn", zegt Hazeu. "Maar voor de bewoners zijn deze huis-, tuin- en keukensignalen in de bestaande situatie erg belangrijk". Hij ontkent dat de bewoners bang zouden zijn.

Op je hoede

In een woensdag gepubliceerde brief aan de gemeenteraad laten burgemeester en wethouders van Maastricht weten zich te verzetten tegen het beeld dat je "in Maastricht voortdurend op je hoede moet zijn".

Het college zegt te betreuren, dat sommige politici de suggestie wekken dat uiteenlopende incidenten in de afgelopen jaren onder een noemer te brengen zouden zijn: een falende afdeling Bouw- en Woningtoezicht.

Betonrot

Daarbij wordt verwezen naar het betonrot van de Vrijthofgarage die is afgebroken; de problemen rond de Griendgarage, waarvan de deklaag te groot was en het instorten van een deel van V&D in de binnenstad. B&W wijzen erop, dat de afdeling bouwtoezicht enkele malen is doorgelicht door de inspectie van VROM en daarbij goed bleek te functioneren.

Gemeenten

Maastricht neemt ook contact op met andere gemeenten in Nederland die vergelijkbare zaken hebben meegemaakt, zoals Tiel waar vorig jaar het dak van een parkeerdek van motel Van der Valk instortte. Dit overleg gebeurt in het kader van het eigen onderzoek naar het functioneren van de dienst Bouw- en Woningtoezicht, aldus Hazeu. De wethouder wil verder niets over dat onderzoek kwijt.

Strafrechtelijk onderzoek

"Zolang het strafrechtelijk onderzoek door justitie loopt, kunnen we niets zeggen", aldus Hazeu, die overigens nog niet door justitie is gehoord.

De media krijgen woensdagmiddag de gelegenheid om het omvangrijke bouwdossier van de Patio Sevilla in te zien. Justitie heeft dat weer teruggegeven aan de gemeente, aldus Hazeu.