UTRECHT - De politie is zaterdagavond begonnen met het ontruimen van twee woninkjes in de Utrechtse wijk Ondiep. Daarin bevinden zich ongeveer zeventig krakers.

De krakers werden één voor één geboeid uit de panden gehaald en in de bus gezet. Een speciaal team van de politie moest eraan te pas komen om enkele arrestanten die zich binnen hadden vastgeketend los te maken. De krakers boden nauwelijks verzet en noemden hun actie zelf mislukt.

Protest

De woninkjes werden eerder op de dag gekraakt uit protest tegen de sloop van het buurtje waar die staan, Het Kleine Wijk. Onlangs vertrokken de laatste bewoners. Eigenaar Mitros is vrijdag begonnen met de sloop.

Cultuurhistorische waarde

Het Kleine Wijk was de eerste stadsuitbreiding in Nederland, die begin jaren twintig van de vorige eeuw gerealiseerd werd door een gemeente. Het is gebouwd in de tuindorpstijl en heeft, niet alleen volgens de krakers, cultuurhistorische waarde.

Vervanging

Het buurtje telt nu nog ruim tweehonderd kleine sociale huurwoningen. Die gaan allemaal tegen de grond om plaats te maken voor 89 koop- en 41 huurwoningen. Ook het verdwijnen van het grote aantal goedkope huurwoningen is voor de krakers reden tot protest.