TEHERAN - De Iraanse regering heeft minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) gevraagd de koranfilm van Geert Wilders en beledigingen van de koran te verbieden. Dat heeft het Iraanse persbureau IRNA vrijdag bericht.

"U kan het proces van deze satanische en samenzweerderige beweging stoppen op basis van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens", aldus de Iraanse minister van Justitie, Gholam-Hossein Elham in een brief. De Iraniër noemde de Nederlandse parlementariër niet bij naam.

Onaanvaardbaar

Volgens Elham mag de film niet uitkomen onder het voorwendsel van vrijheid van meningsuiting. "Ook wij respecteren vrijheid van meningsuiting, maar het beledigen van heiligheden en ethische waarden onder dat voorwendsel zijn totaal onaanvaardbaar", aldus Elham.

Volgens hem worden de rechten van de moslims in de hele wereld geschonden als de godslasterlijke film verschijnt. Hij waarschuwde ook voor sociale onrust in de moslimwereld als de film toch uitkomt. De koran is voor 2 miljard moslims in de wereld een heilig boek.

Balkenende

Premier Jan-Peter Balkenende heeft op 18 januari gezegd dat hij niets ziet in het bij voorbaat verbieden van de film van Geert Wilders. "In Nederland geldt vrijheid van meningsuiting en van godsdienst", benadrukte hij. "Mensen kunnen wel naar de rechter stappen nadat de film is uitgekomen, bijvoorbeeld als ze zich beledigd voelen."