ZWOLLE - Een van de twee verdachten van de afpersingspoging van Ahold is docent op het Zwolse Agnieten College. De 32-jarige Zwollenaar gaf sinds september lessen techniek en natuurkunde op de locatie Carolus Clusius van de christelijke school voor voortgezet onderwijs.

Dat heeft S. Slagter van de centrale directie woensdag gezegd. De ouders van leerlingen van de verdachte worden woensdag per brief geïnformeerd. De scholengemeenschap heeft de docent voorlopig geschorst.Slagter is verbijsterd door de aanhouding van de docent.

"De man werd door zijn collega's en leerlingen gewaardeerd. Hij heeft nog nooit aanleiding gegeven voor enige klacht van leerlingen, ouders of collega's. Kennelijk was er sprake van twee werelden waarin de man zich bevond", aldus Slagter.

Schieten

De Zwollenaar werd evenals de 29-jarige medeverdachte in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden. Ze eisten enkele miljoenen euro's van het supermarktconcern. Om hun eis kracht bij te zetten, schoten de twee enkele keren op willekeurige woningen en een filiaal van Albert Heijn in Zwolle. De mannen hebben bekend.

Moordpoging

Justitie verdenkt hen onder meer van pogingen tot moord, afpersing en van verboden wapenbezit. Omdat de afpersers meer willekeurige slachtoffers dreigden te maken, begon de politie een grootschalig onderzoek met een team dat uiteindelijk uitgroeide tot mensen van verschillende korpsen.

De bewoners van de beschoten woningen (in Deventer, Zwolle en Meppel) hadden totaal geen relatie met Albert Heijn. Bij de schietpartij in Meppel raakte een 73-jarige vrouw gewond. Tijdens het politieonderzoek is er contact geweest met de verdachten, eerst via een advertentie in De Telegraaf van de politie, later telefonisch. Dat leidde ertoe dat de politie de twee Zwollenaren kon aanhouden.