UTRECHT - Meisjes hebben door het kijken naar sexy muziekclips de neiging te denken dat een sexy uiterlijk essentieel is voor vrouwen. Dit blijkt uit een onderzoek van Tom ter Bogt, hoogleraar populaire muziek en jeugdcultuur aan de Universiteit in Utrecht.

Ter Bogt voerde een onderzoek uit onder vijfhonderd jongeren in de leeftijd van 13 tot 16 jaar. In het experiment werd de helft van de jongeren blootgesteld aan sexy clips uit de dance of hiphophoek.

De andere helft zag dezelfde artiesten, maar dan in een neutrale clip. De jonge mensen die sexy video's gezien hadden, waren over het algemeen sterker overtuigd dat een sexy uiterlijk voor vrouwen van belang is.

Jongens

Opvallend is volgens de onderzoeker dat meisjes veel meer aangesproken werden door de clips dan jongens. De onderzoeker constateert ook dat jongens niet bijster gevoelig zijn voor de smaak van hun vaders of moeders, behalve als het gaat om de afkeer of liefde voor klassieke muziek.

Meisjes zijn wel gevoelig voor de invloed van het klimaat waarin zij opgroeien en in hun smaak lijken zij in een aantal opzichten op hun ouders, vooral op hun moeders.

Basale preferenties

Ter Bogt deed ook onderzoek naar de fascinatie voor muziek en komt tot de conclusie dat de liefde voor een bepaald type muziek stabiel is. De fascinatie voor artiesten kan komen en gaan, en het meelopen op een hype mag langere of kortere tijd duren. Toch vallen mensen altijd weer terug op een aantal basale preferenties voor typen muziek die verankerd zijn in hun persoonlijkheid.

Volgens de onderzoekers is er ook een verband tussen muziekvoorkeur en persoonlijkheid. Zo zijn jongeren die van hitparademuziek of hiphop/R&B houden extraverter en aardiger. Rockliefhebbers zijn eerder minder extravert, slordiger, maar wel opener voor nieuwe ervaringen. Liefhebbers van klassiek zijn aardiger, nauwkeuriger, opener voor nieuwe ervaringen en wat minder emotioneel stabiel.