ROTTERDAM - De drie mannen die in Rotterdam zijn aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag, hadden videobanden met toespraken van Osama bin Laden in huis. Dat maakte officier van justitie P. Notenboom maandag bij de rechtbank in Rotterdam bekend.

De politie hield de drie mannen twee dagen na de aanslagen in de Verenigde Staten in de Maasstad aan. In hun woning vond de politie diverse valse paspoorten, rijbewijzen en betaalkaarten. Volgens justitie beraamden de drie met onder anderen de Tunesische ex-voetballer Nizar Trabelsi een aanslag op een Amerikaans doel in Europa.

Trabelsi, die gelijktijdig in België is aangehouden, heeft inmiddels bekend dat hij een aanslag wilde plegen. Ook de in de Verenigde Arabische Emiraten aangehouden Algerijn Djamel Beghal heeft toegegeven dat Trabelsi een aanslag beraamde. De Franse justitie brengt Beghal direct in verband met het terroristennetwerk van Bin Laden.

Nauw contact

Zowel Trabelsi als Beghal stonden in nauw contact met Jerome Courtailler, de belangrijkste Rotterdamse verdachte. Volgens justitie hielp hij met het voorbereiden van de aanslag door onder meer valse papieren aan Trabelsi te leveren. Courtailler, een tot de islam bekeerde 27-jarige Fransman, ontkent iedere betrokkenheid. Bij de politie houdt hij verder zijn lippen stijf op elkaar.

Saillant detail is dat Courtailler en medeverdachten Mohamed B. en Saad I. thuis geregeld videobanden met interviews en toespraken van Osama bin Laden bekeken. Ook zijn video-opnamen van door Tsjetsjeense strijders afgeslachte Russische soldaten aangetroffen.

BVD

Op verzoek van de raadsvrouw van Courtailler moet de illegale Algerijn die 13 september in hetzelfde pand in Rotterdam werd aangehouden als getuige worden gehoord. De Algerijn werd korte tijd later vrijgelaten omdat er volgens het Openbaar Ministerie niet voldoende bewijs tegen hem was. De advocate meent dat er aanwijzingen zijn dat de Algerijn als informant of zelfs infiltrant voor de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) werkte.

De rechtbank bepaalde dat Courtailler nog zeker drie maanden in hechtenis blijft. Ook blijft hij in beperkingen, wat betekent dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld. Wel mag hij vanaf nu naar de televisie kijken, radio luisteren en kranten lezen.

De pro forma-zittingen tegen de twee andere Rotterdamse verdachten zijn maandagmiddag.

/NIEUWSVier extremistische moslims in Rotterdam opgepaktBelgische paspoorten gebruikt door Bin LadenVermeende terroristen blijven vastzitten