DERA GHAZI KHAN - Een rechtbank in Pakistan heeft vier mannen ter dood veroordeeld voor groepsverkrachting van een vrouw in opdracht van een dorpsraad. Zij heeft twee leden van de raad eveneens ter dood veroordeeld. Acht andere leden van de raad heeft zij vrijgesproken.

De zes terdoodveroordeelden kregen elk ook een boete opgelegd van 40.000 rupia (circa 675 euro). Advocaat Muhammad Yaqub kondigde aan in hoger beroep te gaan.

De 30-jarige Mukhtar Mai werd 22 juni verkracht in opdracht van de dorpsraad, omdat ze had geweigerd zich neer te leggen bij een uitspraak daarvan. Ze was naar die traditionele jury gestapt om een geschil te regelen met de rivaliserende Mastoi-stam.

Leden van die stam zouden haar 12-jarige broertje hebben ontvoerd omdat die zou zijn omgegaan met een Mastoi-meisje. De dorpsraad oordeelde dat hij met het meisje moest trouwen om de eer van de familie te redden en dat zijn zus, die is gescheiden, moest worden uitgehuwelijkt aan een man van die stam. Toen ze die uitspraak verwierp, verkrachtten de vier Mastoi-mannen haar op last van de dorpsraad.