WASHINGTON - Het jaarlijkse onderzoek naar de landen met de beste perspectieven voor moeders, uitgevoerd door de organisatie Save the Children, rangschikt Nederland op de gedeelde zesde plaats, ex aequo met Canada. Zweden voert de lijst van 117 landen aan, gevolgd door Denemarken en Noorwegen op de gedeelde tweede plaats en Zwitserland.

Australië, Oostenrijk en Groot-Brittannië completeren de top-10, gevolgd door de Verenigde Staten. Volgens Save the Children is Niger het land met de slechtste leefomstandigheden voor moeders. Burkina Faso, Ethiopië, Guinee-Bissau en Jemen staan op de lijst net voor hekkesluiter Niger.

De welzijnsorganisatie onderzocht tien factoren gerelateerd aan de gezondheid, opleiding en politieke status van moeders en kinderen. Volgens Charles McCormack, president van Save the Children, kunnen moeders de vicieuze cirkel van armoede doorbreken en de levenskwaliteit van hun kinderen verbeteren door een combinatie van opleiding, inkomen en gezondheidszorg, gecombineerd met gezinsplanning.