WASHINGTON - De Amerikaanse Senaat wil het folteren door Amerikaanse geheime diensten verbieden. Een meerderheid stemde woensdag voor een wet tegen wrede verhoortechnieken. Het Huis van Afgevaardigden van het parlement was in december al akkoord gegaan.

Het Congres vindt dat de inlichtingendienst CIA zich voortaan moet houden aan de voorschriften voor verhoren van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Daarmee wordt de omstreden praktijk van het gesimuleerde verdrinken ('waterboarding') illegaal.

CIA-directeur Michael Hayden erkende vorige week dat zijn dienst ruim vijf jaar geleden waterboarding had toegepast op drie terreurverdachten.

Bush

De Amerikaanse president George Bush dreigt met een veto de wet tegen te houden, meldden Amerikaanse media. Het Witte Huis beschouwt waterboarding niet als een vorm van marteling, maar slechts als een hardhandige ondervraging.

"Het hangt van de omstandigheden af, zoals de vrees dat er binnen korte tijd een aanslag kan worden gepleegd", aldus een woordvoerder in een reactie op de uitlatingen van Hayden.