NEW YORK - Enkele uren voor het begin van de aanval op Irak, hebben Saddam Hussein en zijn familie bijna 1 miljard dollar en euro in cash opgenomen bij de Iraakse centrale bank. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat dinsdag bevestigd.

Eerder dinsdag meldde de krant The New York Times dat de hoeveelheid geld zo groot was, dat er drie aanhangwagens nodig waren om het te vervoeren. Medewerkers zijn midden in de nacht twee uur bezig geweest om het papiergeld in te laden.

Reden

De krant, die een Iraakse functionaris citeert, zegt dat 900 miljoen in Amerikaanse bankbiljetten is uitgekeerd, 100 miljoen in euro. Volgens de functionaris is destijds geen reden opgegeven voor de opname en is ook niet gezegd wat ermee ging gebeuren.

"Als er een bevel komt van Saddam Hussein, dan ga je daar niet over in discussie." De Irakees, die anoniem wil blijven, zegt zijn informatie te hebben van financiële functionarissen die het geld hebben overhandigd.

Brief

Qusay, een zoon van Saddam, zag toe op die overhandiging, samen met Abid al-Hamid Mahmood, een persoonlijk assistent van de president. Beide mannen hadden een brief van Saddam bij zich waarin de transactie werd bevolen.

Het geld is voorlopig spoorloos, net als Qusay, zijn vader en assistent Mahmood. De VS zijn naar alledrie op zoek.
In The New York Times bevestigt de Amerikaanse kolonel Ted Seel van de speciale strijdkrachten de transactie. Destijds bestond er al informatie dat een konvooi met aanhangers naar Syrië was gereisd.