AMSTERDAM - Amerikaanse onderzoekers hebben aangetoond dat milieuvervuiling niet alleen een schadelijke invloed heeft op ouderen of kinderen, maar ook op ongeboren baby's. Dit meldt CNN maandag.

De Universiteit van Californië en Los Angeles (de UCLA) toont met zijn studie naar milieueffecten aan dat vervuiling ook schadelijke effecten op de baby heeft als het nog in de buik van de moeder zit. Dit kan invloed hebben op de rest van zijn leven.

De onderzoekers hebben duizenden zwangere vrouwen in het gebied rond Los Angeles bestudeerd tussen 1987 en 1993. Hierbij werd een vergelijking gemaakt tussen vrouwen die in relatief schone en in verontreinigde gebieden wonen.

De wetenschappers kwamen tot de ontdekking dat de schade vooral optreedt gedurende de tweede maand van de zwangerschap, als de foetus de meeste van z'n organen en zijn gezichtsstructuur ontwikkelt. De vrouwen die uit de gebieden kwamen met de meeste ozon en koolmonoxide kregen drie keer zo vaak baby's met een hazenlip en aangetaste hartkleppen als de andere vrouwen.

Het onderzoek zal eind december gepubliceerd worden in het wetenschappelijk Amerikaans tijdschrift 'Journal of Epidemiology'