PEKING/BRUSSEL/HONGKONG - De Europese Unie is nog niet van plan reizigers te gaan controleren die uit streken komen waar de longziekte SARS heerst. De ministers van Volksgezondheid van de unie hebben dinsdag in Brussel voorstellen daartoe weliswaar overwogen, maar de effectiviteit daarvan negatief bevonden.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moeten de besmette gebieden zelf scherp gaan controleren. Vooral in China verspreidt de longziekte zich steeds verder.

Grote getallen

De Chinese autoriteiten worstelen met het virus dat oprukt in de steden en van daaruit naar omliggende gebieden. Ruim 4400 Chinezen zijn met het virus besmet en meer dan tweehonderd personen overleden aan de ziekte. In de Volksrepubliek zijn inmiddels meer dan 16.000 mensen in quarantaine geplaatst. De laatste quarantainemaatregel betrof volgens de BBC de stad Nanking waar .000 mensen zijn afgezonderd in de hoop dat het virus zich niet verder verspreidt. De verontwaardiging in Nanking is groot, omdat er maar vier SARS-gevallen in de miljoenenstad zijn opgedoken.

Berichten die doorsijpelen uit de Chinese provincies geven aan dat er zowel angst voor SARS heerst als verzet rijst tegen de draconische maatregelen van de overheden. Zo is er in de provincie Henan een quarantainecentrum aangevallen en geplunderd door woedende dorpelingen. Zij vreesden dat het centrum de ziekte naar hun streek zou brengen. Het was zeker de derde aanval in twee weken tijd.

Retour

De verspreiding van het besmettelijke SARS-virus is in China vooralsnog niet op het hoogtepunt. Wereldwijd is nog immer onduidelijk of het virus op zijn retour is. In Canada en Vietnam lijkt dat het geval. WHO-secretaris-generaal, Gro Harlem Brundtland, zei dinsdag in Brussel dat er nog steeds geen wetenschappelijk beeld is wat de ziekte betreft en het hoogtepunt in China nog steeds niet is bereikt.

Voorlichting

Volgens Brundtland is SARS in Vietnam onder controle en lijkt het in Canada definitief de goede kant op te gaan.
Brundtlandt is blij dat de autoriteiten in China en Hongkong eindelijk opening van zaken geven en de juiste informatie aan de WHO verschaffen. Brundtland deed haar uitlatingen vlak voor het begin van een overleg met de EU-ministers van Volksgezondheid. Zij zullen mogelijk gemeenschappelijk maatregelen nemen.
Omdat de verspreiding van het virus in Europa tot nu toe beperkt is gebleven, zal dan waarschijnlijk de nadruk komen te liggen op meer voorlichting en een betere uitwisseling van informatie tussen de EU-landen. Mogelijk komt er op een later tijdstip een betere controle op personen die vanuit SARS-gebieden Europa aandoen. Er is echter geen Europese autoriteit die bijvoorbeeld quarantainemaatregelen kan nemen in heel de unie. Dat ligt uiteindelijk aan de afzonderlijke lidstaten zelf.

De inspanningen in China om SARS de baas te worden, lijken zowel vruchteloos als succesvol. In de provincie Hebei bij de hoofdstad Peking groeit het aantal gevallen zó alarmerend snel dat de WHO er onderzoek wil doen. Daarentegen meldde Hongkong dat een aantal kennelijk hopeloze gevallen met een serum met antistoffen voor de dood zijn behoed. Het gaat om een experimenteel medicijn dat alleen wordt gebruikt als niets anders meer helpt. Vijftig ernstig zieke patiënten in het Prins van Walesziekenhuis in Hongkong hebben het toegediend gekregen en de resultaten zijn volgens een woordvoerder goed.

Platteland

In de steden blijft het aantal gevallen echter toenemen en waarnemers vrezen het ergste voor het armere platteland van China. Peking kreeg er in een etmaal zeventig gevallen bij, vrijwel de helft van de landelijke toename van 138. Dat brengt het officiële aantal SARS-patiënten in China op 4409.