UTRECHT - De kantonrechter in Utrecht heeft woensdag zeven jongeren vrijgesproken van het overtreden van een samenscholingsverbod in de wijk Kanaleneiland in Utrecht. Tegen alle jongeren was een geldboete van 240 euro geëist.

De jongeren behoren tot een groep van tachtig bekende risicojongeren. Zij kregen vorig jaar van de burgemeester van Utrecht een brief waarin ze werden gewaarschuwd dat ze zich niet meer in een groep van meer dan vier personen mochten ophouden.

Ze werden in oktober bekeurd omdat ze dit samenscholingsverbod overtraden.

De kantonrechter was echter van mening dat er van een samenscholing een dreiging moet uitgaan. Het alleen deel uitmaken van een groep is volgens de rechter geen overtreding.

Werkstraf

In oktober werden in totaal elf jongeren bekeurd. Vier van hen hebben een werkstraf aanvaard of een boete betaald. Zeven anderen, in leeftijd variërend van vijftien tot negentien jaar, lieten de zaak voorkomen.

Verstoring

De rechter oordeelde in het vonnis dat het simpelweg met een groep mensen op de openbare weg staan, niet per definitie een samenscholing is. Er moet ook sprake zijn van een verstoring van de openbare orde. Dat achtte de rechter in deze zeven gevallen niet bewezen.

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep. Gemeente, politie en het OM vinden dat handhavingsbeleid zorgvuldig is ingezet en effectief is gebleken. Rekening houdend met de uitspraak van de kantonrechter zal het samenscholingsverbod in aangepaste vorm worden voortgezet.